Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

"Δεν υπάρχει γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα"

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο ταλαντούχος 37χρονος τεχνικός του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, Σταύρος Νανάκος, μιλώντας στο southbasket.gr για αυτό που αγαπάει περισσότερο, το γυναικείο μπάσκετ το οποίο όπως μας τόνισε οδηγείται στον απόλυτο μαρασμό στην χώρα μας, και θέλησε να μας εξηγήσει του λόγους που θεωρεί ότι συμβαίνει αυτό.

Ο Έλληνας τεχνικός θέλησε να μιλήσει χωρίς περιορισμούς σε μια συνέντευξη την οποία ξεκίνησε δίνοντας με απόλυτο τρόπο το στίγμα του: "Δεν υπάρχει γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα" για να συνεχίσει:" Το επίπεδο κάθε χρόνο πέφτει συνεχώς, το θέαμα είναι πολύ κακό και δεν αξίζει κανείς να χαλάσει 2 ώρες να έρθει να το δει. Δεν υπάρχει ποιότητα. Είναι τόσο τραγικό το επίπεδο που αν έρθει κάποιος να το δει σε 2 λεπτά θα θέλει να φύγει. Είμαι απογοητευμένος από τον χώρο τον οποίο αγαπώ καθώς δεν υπάρχουν βάσεις, παράγοντες, προπονητές και παίκτριες ώστε να ανεβάσουν το επίπεδο στο μέλλον. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι και δεν μπορεί να λέγεται Α1 Εθνική κατηγορία. Μόνο ο Αθηναϊκός είναι ομάδα που τις αξίζει να λέγεται ομάδα Α1", ενώ σε ερώτηση που του κάναμε αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ήταν κατηγορηματικός: "Κανένα περιθώριο δεν υπάρχει. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα καθώς συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι παράγοντες καπηλεύονται το γυναικείο μπάσκετ. Δεν υπάρχει ανανέωση"

Στην συνέχεια η κουβέντα στράφηκε γύρω από τους παράγοντες που βρίσκονται στο γυναικείο μπάσκετ, αλλά και σε κάποιους που βάζουν τα λεφτά τους χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια οικονομικά οφέλη εκτός από την αγάπη τους για το άθλημα, με τρανταχτό παράδειγμα τον Κο. Χρήστο Βασιλειάδη στον Πρωτέα Βούλας, ενώ ακολουθούν το Ελληνικό και η Τερψιθέα στην Α2 όλες τους: "Το βρίσκω θετικό ότι 3 ομάδες της Α2 επενδύουν στον χώρο. Αλλά για παράδειγμα το Ελληνικό και η Τερψιθέα δεν έχουν δικό τους γήπεδο. Αλήθεια, που βρίσκεται το Π. Φάληρο που πριν από 3 χρόνια έδωσε το παρών στον τελικό Κυπέλλου;"

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες τους οποίους διαχώρισε σε δύο κατηγορίες: " Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που είτε έχουν τα παιδιά τους είτε αγαπούν τις ομάδες τους. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρόκειται για ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν να κάνουν τίποτα καλύτερο στην ζωή τους, ανθρώπους χωρίς πλάνο και χωρίς στόχο. Εξαίρεση αποτελεί η διοίκηση της ομάδας μου, και ο Κος. Νίκος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος των Εσπερίδων που υπηρετεί με ανιδιοτέλεια το μπάσκετ".

Για την προοπτική του εξωτερικού και γα το μέλλον του επαγγέλματος του προπονητή στην Ελλάδα μας μίλησε αναφέροντας: "Δοξάζω τον Θεό που υπηρετώ στο Λιμενικό Σώμα. Δεν με ενδιαφέρει να φύγω έξω επειδή δεν μπορώ λόγω δουλειάς, αλλά όποιος παίκτης και προπονητής μπορεί να φύγει ας το κάνει...γιατί στην Α1 υπάρχουν πολλές παίκτριες και συνάδελφοι απλήρωτοι και από προηγούμενα χρόνια".

Γελοιότητα να φύγουν οι ξένες
Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση στράφηκε γύρω από το φλέγον θέμα που προέκυψε με την πιθανή αναδιάρθρωση και την φυγή των ξένων παικτριών από το πρωτάθλημα της Α1. Και σε αυτό το θέμα ο Σταύρος Νανάκος τα είπε έξω από τα δόντια εκφράζοντας φανερά την αντίθεση του: "Το να διώξουμε τις ξένες παίκτριες είναι η μεγαλύτερη γελοιότητα. Η Vukicevic είναι η μοναδική παίκτρια Α1 που έχουμε στον Κρόνο και αξίζει να είναι σε αυτή την κατηγορία. Αλλιώς θα έπρεπε να κάνουμε ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, με παίκτριες που έρχονται και κάνουν προπονήσεις το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Αυτές δεν μπορεί να λέγονται παίκτριες Α1. Θεωρώ άκυρη για την εποχή την συγκεκριμένη κίνηση και με τον τρόπο που έγινε".

Για πιο λόγο υπάρχει το αναπτυξιακό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ;


Εκεί που πραγματικά ήταν λάβρος ήταν στο θέμα των υποδομών και τον τρόπο που δουλεύονται τα νέα παιδιά φέροντας και ως παράδειγμα την 15χρονη αθλήτρια της ομάδας του, Δήμητρα Τσάβου: "Η Τσάβου (1,88) είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα στην ηλικία της. Αλλά με το πρόγραμμα που ακολουθεί απορώ τι ακριβώς θα μπορέσει να ακολουθήσει το παιδί. Εκτός από το σχολείο στο οποίο φοιτά και παίζει στην ομάδα του, προπονείται με τις κορασίδες, παίζει παιγνίδι με τις νεανίδες, κάνει προπόνηση με εμάς (γυναικείο) και παίζει και με την αναπτυξιακή ομάδα της ΕΣΚΑΝΑ, ενώ είναι και διεθνής. Συνολικά περνά 6 διαφορετικούς προπονητές με διαφορετικές φιλοσοφίες. Αλήθεια τι πρόγραμμα και τι ρόλο να δώσουμε σε αυτό το παιδί. Πως θα αντιληφθεί το μπάσκετ. Έρχονται ομοσπονδιακοί και μας λένε ότι δεν έχουν δουλευτεί τα παιδιά. Που είναι αυτοί, να μας δώσουν ένα πρόγραμμα μια κατεύθυνση. Τι θέλουμε από ένα κοριτσάκι σαν την Τσάβου αλήθεια;" για να συνεχίσει: "Απορώ γιατί υπάρχει η αναπτυξιακή ομάδα όπου κάθε φορά διαλέγουν ανάμεσα σε 30 παιδιά. Τι κάνει η ομοσπονδία εκτός από το να θέλει την παίκτρια έτοιμη χωρίς να έχει πλάνο. Το μπάσκετ δεν είναι ελκυστικό προϊόν πλέον στα κορίτσια. Θα μπορούσαμε να έχουμε άριστες υποδομές αλλά το μόνο που συμβαίνει είναι να ασχολούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι χωρίς να έχουν κίνητρο για το μπάσκετ, και αυτοί που αξίζουν να μένουν εκτός".

Θα σωθούμε
Στο τέλος άφησε την ομάδα του και την προσπάθεια που κάνει ο Κρόνος να σώσει την κατηγορία: " Στόχος είναι να σωθούμε. Θεωρώ ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι σημαντικότεροι μήνες προς αυτό τον σκοπό. Είμαι ικανοποιημένος από την διοίκηση καθώς στον Κρόνο ο καθένας έχει τον ρόλο του, και ως τώρα υπάρχει συνέπεια και σοβαρότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου