Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

120 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ!!!

Το άθλημα που αγαπάμε σήμερα έχει γενέθλια. Κλείνει 120 χρόνια ζωής! Ο ΣΕΠΚ με αφορμή αυτά τα γενέθλια δημοσίευσε τα εξής:

"Ο Naismith (1861-1939) είναι ο ιδρυτής του μπάσκετ κι ο πρώτος...προπονητής. Έγραψε τον πρώτο κανονισμό, δημιούργησε το πρόγραμμα του Kansas. Έζησε για να δει το σπορ να γίνεται Ολυμπιακό Άθλημα.
Το basketball πήρε το όνομα του, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για στεφάνια δύο καλάθια (basket) για ροδάκινα. Η ιδέα του δημιουργήθηκε μετά από προτροπή του YMCA του Springfield για την επινόηση μιας ασχολίας (σε κλειστό χώρο) για τους νέους.

120 χρόνια μετά...

Οι δύσκολες συνθήκες στη Ελλάδα έχουν ρίξει ένα δυνατό χαστούκι στο αγαπημένο μας άθλημα, φέρνοντας το στα όρια της απαξίωσης. Τα εμπόδια που συναντούνται οι παίκτες, οι προπονητές, ακόμη κι οι φίλαθλοι είναι πολλά και συχνά απροσπέλαστα, Σίγουρα, όμως και στην μακρινή εποχή Dr. James Naismith, οι δυσκολίες θα ήταν πολλές. Η όρεξη υπάρχει. Το ίδιο και η αγάπη των Ελλήνων για το άθλημα.
Αυτό φαίνεται από τις εκατοντάδες αιτήσεις που έχουν φτάσει στα γραφεία του Συνδέσμου μας για συμμετοχή στην επόμενη Σχολή Προπονητικής της ΓΓΑ, αλλά κι από τόσους προπονητές που αψηφούν τις δυσκολίες για να μάθουν στα παιδιά τα μυστικά του αθλήματος.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης κάνει από τη μεριά του ότι περνάει από το χέρι του για την βελτίωση των συνθηκών, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του προπονητή, αλλά και την ενίσχυση των ίδιων μέσω του επιμορφωτικού του προγράμματος. Ο ΣΕΠΚ θέλει ο Έλληνας προπονητής να γίνεται - ανεξάρτητα των προβλημάτων - καλύτερος.
Χρειάζεται, όμως κι η ατομική προσπάθεια, που θα μεταφραστεί σε μια ομαδική προσέγγιση. Μέσα από την ενότητα του κλάδου, τον αλληλοσεβασμό και την συνέργεια, θα μπορούν όχι μόνο να μείνουν όρθιοι, αλλά και να βγουν δυνατότεροι από την κρίση. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, μόνο η όρεξη κι η γνώση, αλλά κι οι ιδέες για ένα καλύτερο αύριο. Μην ξεχνάμε ότι το αγαπημένος άθλημα από μια ιδέα ξεκίνησε πριν από 120 χρόνια,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ...ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ".   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου