Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Μίσσας-Λύμουρα στο site της Ε.Ο.Κ.

O προπονητής της Εθνικής Γυναικών Κ. Μίσσας και η Λ. Λύμουρα μίλησαν στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. έπειτα απο την μεγάλη επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας.

Όλες τις προσδοκίες ξεπέρασε η εθνική γυναικών στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας με την κατάκτηση της πέμπτης θέσης που της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην τελική φάση του προσεχούς παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος Κώστας Μίσσας μίλησε για την επιτυχία της εθνικής, χαρακτήρισε κλειδί το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και ότι το ελληνικό μπάσκετ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την πέμπτη θέση με τον καλύτερο τρόπο.

Ξεκινώντας η διοργάνωση τι περιμένατε ότι θα πετύχει η εθνική ομάδα και φανταζόσασταν ότι τελικά θα καταλάμβανε την πέμπτη θέση;
Εμείς ξεκινώντας την προετοιμασία μας βλέπαμε στόχους μας βήμα βήμα. Αρχικά, όταν ξεκίνησαν οι αγώνες, θέλαμε να περάσουμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες. Μετά πιστεύαμε ότι μπορούμε να περάσουμε στις οκτώ με τις παίκτριες να αποδεικνύουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Όταν φτάσαμε στα προημιτελικά θεωρώ ότι διαβάσαμε καλά τη Γαλλία, θεωρούσαμε ότι ήταν από τις καλές ομάδες και ότι μέσα από την άμυνά μας θα μπορούσαμε να τη σταματήσουμε. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, αυτό το αγγίξαμε, αλλά δεν το ολοκληρώσαμε.



Ποιο ήταν το κλειδί προκειμένου η εθνική να κάνει αυτή την πορεία στο Ευρωμπάσκετ;
Η εθνική ήταν ομάδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Είχε καλό κλίμα, ενώ παράλληλα υπήρχε ιδιαίτερη αυτοσυγκέντρωση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε θέματα τακτικής. Είχε υπομονή σε όλα τα παιχνίδια.


Τι είπατε στις παίκτριες όταν η ομάδα ήταν έντεκα πόντους πίσω στο τελευταίο ματς με την Ιταλία, το οποίο έδινε πρόκριση για το παγκόσμιο;
Να έχουν υπομονή και να λειτουργήσουν όπως στα υπόλοιπα ματς. Όταν ισοφαρίσαμε δεν πίστευα ότι μπορούσε να χαθεί το παιχνίδι.


Πως ξεπεράστηκε η ήττα από τη Γαλλία στον προημιτελικό, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ήρθε και τελικά η εθνική έκανε ακόμα δύο νίκες που την έστειλαν στην τελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος;
Η διαχείριση είχε ξεκινήσει από την αρχή. Σε ένα τουρνουά δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ποτέ το προηγούμενο παιχνίδι και πρέπει να κοιτάμε το επόμενο, άσχετα με το αποτέλεσμα. Ετσι δουλέψαμε και μετά τον αγώνα με τη Γαλλία.


Ποιο ήταν το πιο κολακευτικό σχόλιο που σας είπαν για την εθνική ομάδα;
Μετά τον αγώνα με την Ιταλία ήρθε ο κομισάριος μου έδωσε το χέρι και μου είπε: Τόσα χρόνια παρακολουθώ μπάσκετ και πρώτη φορά είδα για κάθε δευτερόλεπτο μια ομάδα να ξέρει τι θα κάνει σε άμυνα και επίθεση.


Τι μπορεί να γίνει για να επενδύσει το γυναικείο μπάσκετ σε αυτή την επιτυχία;
Ήδη μειώθηκαν οι ομάδες στην Α1 και στην Α2 των γυναικών, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο των πλέι οφ, υπάρχει προβληματισμός για την κοινοτική, ενώ θα πρέπει να γίνουν επαφές προκειμένου να δείξει το πρωτάθλημα της Α1 κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Αυτά πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ομοσπονδίας. Οι σύλλογοι, από την άλλη, θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και οι παράγοντες τη νοοτροπία τους. Μια 16χρονη παίκτρια θα πρέπει να βάλει προτεραιότητα το μπάσκετ και αν συμβεί αυτό θα υπάρξει μια μεγαλύτερη βάση και θα φέρει καλύτερη ποιότητα με περισσότερα κορίτσια. Υπάρχει ταλέντο και μέλλον από την πλευρά των αθλητριών, αλλά θα πρέπει να μπουν όλα σε ένα πρόγραμμα. Αν τα πράγματα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχει από κάποιες το κίνητρο να πάνε να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Χρειάζεται όμως θυσίες...


Ακολουθεί η πρόκληση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τι μπορούμε να περιμένουμε;
Αναμφισβήτητα πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να υπάρχει μια καλή παρουσία στη διοργάνωση.





Η Λολίτα Λύμουρα μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής γυναικών λέγοντας χαρακτηριστικά. Για να πούμε την αλήθεια είναι κάτι το οποίο πηγαίνοντας στη Λετονία δεν το περιμέναμε. Αρχικός μας στόχος ήταν να περάσουμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και στη συνέχεια να βλέπαμε τι μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν έφτανε η σκέψη μας τόσο ψηλά. Όταν όμως περάσαμε στις οκτώ καλύτερες ομάδες είπαμε ότι θα τα δώσουμε όλα για την πέμπτη θέση και τελικά τα καταφέραμε. Ξέραμε ότι έδινε πρόκριση για το Παγκόσμιο και ήταν τεράστιο το κίνητρο για μας.




Πολλά τα μυστικά μας
Η Ελλάδα κατάφερε να μπει σφήνα στις μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και να δικαίως να αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια όλων. Ακόμη δεν το πιστεύουμε τι έχουμε καταφέρει. Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Για μας ακόμα είναι ένα όνειρο. Είμαστε όλες πολύ χαρούμενες γι αυτό. Επίσης είμαστε πολύ χαρούμενες και για την Εβίνα Μάλτση η οποία αναδείχθηκε MVP και πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης. Ήταν πραγματικά φοβερή και όλες ευχόμαστε να έχει και άλλες επιτυχίες, ανέφερε η Λολίτα Λύμουρα, η οποία στη συνέχεια μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας της εθνικής γυναικών. Αν μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για μυστικό το δικό μας δεν είναι ένα, αλλά πολλά. Έχουμε πολύ καλό κλίμα, είμαστε μια παρέα όλα τα κορίτσια και αυτό μας βγαίνει μέσα στο γήπεδο. Φυσικά τα αποτελέσματα δεν θα έρχονταν αν δεν υπήρχε το προπονητικό τιμ το οποίο έκανε καταπληκτική, χωρίς υπερβολή, δουλειά. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του κ. Μίσσα, γινόταν φοβερό σκάουτινγκ, δουλεύαμε πολύ, πιστεύαμε σε αυτό που κάναμε και όλα τα υπόλοιπα τα είδατε στο γήπεδο.


Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για την εθνική με τη Λύμουρα να υποστηρίζει.
Κάναμε όλες τις ομάδες να μας σέβονται και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε χαρούμενες που συνδέσαμε το όνομά μας με αυτή τη μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή της εθνικής γυναικών για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι κάτι σπουδαίο όχι μόνο για την συγκεκριμένη ομάδα, αλλά γενικότερα για το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ. Μακάρι αυτή η επιτυχία να φέρει πολλά κορίτσια στα γήπεδα για να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου