Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Τι σημαίνει ο όρος στατιστική;
Είναι η επιστήμη που ταξινομεί και επεξεργάζεται στοιχεία με σκοπό να εξαχθούν συμπεράσματα γενικότερης ισχύος.
Ας δούμε ένα παράδειγμα απ’όσα γράφτηκαν στην εισαγωγή…
Ένας παίκτης σουτάρει σε ένα ματς και είναι άστοχος, θα πούμε ότι δε ξέρει να σουτάρει και χάνει όλα τα σουτ; Θα πούμε ότι χάνει κάποια σουτ; Ή ότι χάνει σπάνια τα σουτ; Ότι συμπέρασμα και να βγάλουμε θα είναι λάθος εφόσον δεν έχουμε μελετήσει τι έχει κάνει ο παίκτης και σε προηγούμενα ματς.
Είναι λοιπόν σαφές ότι υπάρχει μια επιστήμη, η οποία είναι σε θέση να δώσει μερικά συμπεράσματα αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά από τους ειδικούς και να μελετηθούν τα δεδομένα με ακρίβεια. Αν προσπαθήσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα, με στοιχεία που δεν σχετίζονται ορθά με το αντικείμενο, θα καταλήξει σε αδιέξοδο.
Ένα τρανό παράδειγμα όπου ο προπονητής κάνει χρήση της στατιστικής είναι στα τελευταία δευτερόλεπτα ενός αγώνα όπου χρειάζεται να ανακοπεί η επίθεση της αντίπαλης ομάδας με φάουλ σε κάποιον παίκτη. Ποιος θα είναι αυτός ο παίκτης κατά κύριο λόγο; Σε αυτόν που κατά την διάρκεια του αγώνα είναι άστοχος στις ελεύθερες βολές. Έτσι βλέπουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα η ομάδα (αστοχώντας ο παίκτης) να πάρει την μπάλα και να σκοράρει την στιγμή που η αντίπαλη ομάδα πιθανόν να σκόραρε.
Aς δούμε τώρα γιατί η στατιστική είναι χρήσιμη για τον προπονητή. Ο προπονητής συγκρίνει την διαφορά Α’ και Β’ ημιχρόνου μελετάει την ευστοχία των παικτών του, τα rebound που κέρδισε σε σχέση με αυτά που έχασε, τα λάθη και βέβαια τα αντίστοιχα στοιχεία των αντιπάλων. Με βάση αυτά τα στοιχεία δουλεύει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ποσοστών και της μείωσης των λαθών. Ακόμη ο προπονητής μελετά τη στατιστική της ομάδας που θα αντιμετωπίσει την επόμενη αγωνιστική και ψάχνει τις αδυναμίες της και τα ισχυρά της σημεία. Αυτό εντάσσεται στο scouting με το οποίο ο προπονητής έχει ένα μεγάλο βοήθημα στα χέρια του για να προετοιμάσει την ομάδα του ανάλογα με τον αντίπαλο.
Είναι όμως όλα αυτά τόσο σημαντικά; Έχουμε ακούσει να λένε ότι τα νούμερα δε λένε πάντα την αλήθεια. Ο προπονητής, ξέρει καλύτερα και έχει την δική του άποψη για την απόδοση της ομάδας του και καθενός παίκτη/τριας. Για παράδειγμα μπορεί να βάλει στον αγώνα έναν παίκτη με σκοπό να μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Ο παίκτης αυτός δεν παίρνει συνήθως προσπάθειες μέσα στον αγώνα παρά μόνο εκτελεί τις εντολές του προπονητή. Αυτοί που κοιτούν μόνο τα νούμερα συμπεραίνουν ότι ο παίκτης δεν ήταν καλός, ενώ για τον προπονητή ήταν άριστος.

Θα πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η χρησιμοποίηση της στατιστικής στην καλαθοσφαίριση μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες έχοντας, βέβαια, και την κατάλληλη γνώση του αντικειμένου.



πηγή: αρχείο coach pepu-basket time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου